СУ Отец Паисий
Средно училище в град Куклен

Ден на розовата фланелка – световен ден за борба с тормоза в училище

-

Всяка година последната сряда на февруари е известна като Ден за борба с тормоза в училище. Познат е също и като „Ден на розовата фланелка“. На този ден участниците носят розово, за да символизират своята позиция.

Всичко започва през 2007 г. като протест срещу инцидент, свързан с тормоз в едно училище в Канада. През 2008 г. премиерът на Британска Колумбия обявява този ден от февруари за ден срещу тормоза в училище. Всяка следваща година все повече ученици го честват, идвайки в училище с розови тениски и дрехи, на които пише „Тормозът спира тук“ и „Ден на розовата фланелка“. Скоро инициативата се подема и от хиляди училища по целия свят. За първи път в България се отбелязва през 2012г.
Учениците от СУ „Отец Паисий“ тази година се включват в инициативата.

На този ден всички ученици и учители казаха “Не на тормоза в училище”.  Повечето бяха облечени с розови блузи, на които бяха закичили розови фланелки, изрязани от розов картон. От розов стиропор бяхя изрязяни фланелки, върху които бяха залепени послания за приятелсто, добронамереност, взаимопомощ, послания срещу насилието в училище. В беседи и разговори ученици и учители обсъдиха проблемите за тормоза в училище и семейството, за небходимостта да бъдем съпричастни и да не затвяряме очите си, когато някой е подложен на насилие и унижение. Всички стигнаха до изводите, че за да няма насилие в училище зависи от всеки един. Всеки трябва да уважава достойнството на другия. Да знае, че правата които има са права и на другия. Другият е толкова човек колкотоси и ти. Нека посланията не останат само върху розовите фланелки, а да ги изпълняваме в действителност. Нека родителите възпитаваме децата си на толеранстност и уважение към другия.