СУ Отец Паисий
Средно училище в град Куклен

Екскурзии

-

На 18 май 2019г. по Програма за сътрудничество между КЦМ АД град Пловдив и Община Куклен бе организирана екскурзия за учениците от клуба по грънчарство до град Велико Търново и Арбанаси. Към учениците от клуба по грънчарство се присъединиха и учениците от клуба по изобразително изкуство, фанфарният оркестър и мажоретния състав. Екскурзията беше много емоционална за децата. Те я приеха като награда за положения труд през цялата година и извоюваните призови места на различни конкурси и състезания. С отворени сърца и чувство на гордост децата се отправиха рано в съботната утрин към старопрестолната столица Велико Търново, която ги посрещна с прекрасно време и стройна организация. Първото посещение беше на крепостта Царевец където изслушаха интересната беседа на екскурзовода, разгледаха църквата и царския дворец. След това по програма се отправиха към църквата „Свети четиридесет мъченици” където децата видяха Омуртаговата колона, колоната на цар Иван-Асен, гроба на цар Калоян. Разбраха, че там цар Фердинанд е подписал манифеста за независимостта на България. Огромно впечатление на децата е направила експозицията „Мини България”, представяща умалени макети на исторически и архитектурни забележителности от цяяла България. Уморени и изпълнени с много емоции и знания се прибраха в Куклен благополучно.

 

На 23 и 24 май на екскурзия до Велико Търново бяха и учениците от IV „б” клас, заедно със своите родители. Раздялата с първия учител е тежка за децата и техния учител. След четирите години всеотдайна грижа, началният учител се разделя със своите деца с тъга в сърцето, но сигурен,че ги е подготвил за всички препятствия, които предстоят. На екскурзията учениците посетиха гр. Шипка – храм-паметника „Рождество Христово“.  От там се отправиха към Соколския манастир. Почивката беше в Етнографски музей „Етър“, разгледаха работилниците и се докоснаха до старите занаяти, хапнаха си и бяло сладко.

   Продължиха пътя си към Габрово. В музея на образованието учениците получиха своите бележници за успешно завършен четвърти клас.

   Поредната спирка за деня беше Дряновския манастир и пещерата „Бачо Киро“. Всички останаха много впечатлени.

   Пренощуваха в гр. Велико Търново. В хотела ги очакваше празнична вечеря. Танцуваха и се забавляваха.

   На сутринта посетиха Царевец, където с голям интерес проследиха част от история на България.

   Много бяха впечатлени и от музея с восъчните фигури, който пресъздава важни събития от бита и културата на Царевград от XII и XIII век.

   И ето ги отново на път – последната им цел – изкачването на връх Шипка.

   Уморени, но заредени с много емоции, се прибраха в гр. Куклен.

     На 27 май се проведе една вълнуваща екскурзия до гр. Пещера. Учениците от третите класове и втори „б” клас посетиха пещера „Снежанка”. За да стигнат до нея те трябваше да преминат стръмна, но живописна екопътека. С много песни, почивки и интересни случки стигнаха до целта.

Пещера „Снежанка” впечатли „малките откриватели” със своите сталагмити, сталактони и сталактити, които са снежнобели. След това се отправиха към центъра на град Пещера. Заредиха сили с вкусен обяд и се отправиха към „Музея на автомобилите на социализма”. С много незабравими спомени и впечатления се прибраха късния следобед в град Куклен.

    На 27 май екскурзия организираха и учениците от първите класове и втори „а” клас. Те посетиха градовете Карлово и Сопот. Потопиха се във времето на най-великите българи – Васил Левски и Иван Вазов. Убедиха се колко велики българи е имало и колко много искат да приличат на тях. Преклониха  се пред героизма, патриотизма и величието им.