СУ Отец Паисий
Средно училище в град Куклен

Екскурзия до град Хасково 22 май 2023

-

Екскурзия до гр. Хасково

    На 22 май ученици от 3а,  3б и  2а клас  заедно с техните учители се отправиха към град  Хасково с  нарастващо  желание и любопитство  да посетят най-високата статуя в света на Богородица с младенеца. Неслучайно Дева Мария бди над Хасково, тъй като от столетия тя се счита за покровителка на града. Статуята е записана в рекордите на Гинес със своята обща височина от 32.8  м. Богородица  се вижда от всяка точка на града,  дори вечер. Тя е един от най-величествените паметници в България. През 2010 г. непосредствено до статуята на Богородица и младенеца е открита голямата хасковска камбанария. Със своята височина от над 30 м тя е една от най-високите на Балканския полуостров. Сградата е също тъй величествена, но още по-магична е гледката от върха й.

   Учениците посетиха и лесопарк „Кенана" - едно от любимите места за почивка, спорт и туризъм за местните жители и за много туристи. В парка се проведоха състезателни игри като част от спортния празник в училището. В дълбоките сенки на дива череша, космат дъб, зимен дъб, липа, секвоя, смърч и бор всеки намира прохлада и чист въздух. През парка преминава широка алея, която води до малко езеро и зоопарк, разположен на  територия от 12 дка. В него има животни от над 30 вида, а два тигъра и пет лъва са отгледани изцяло от хора. Сред най-новите обитатели са три сърнета, които са се родили само преди дни, а майка им е била спасена от ловци. Зоопаркът непрекъснато работи с организации и приютява такива животни. Днес клетките на животните са обновени, а зоопаркът е сертифициран от Европейския съюз. Много от животните са „осиновени“.

Екскурзията се проведе във връзка с темите от учебното съдържание по Околен свят във вториклас и Човекът и природата в трети клас "Разнообразният свят на животните и растенията" както и по Човекът и обществото "Българското общество през Възраждането" в трети клас.

  В следобедните часове децата се разходиха из центъра на града, където се отдадоха на заслужен отдих и похапнаха от вкусната храна, която областният град предлага на своите гости.