СУ Отец Паисий
Средно училище в град Куклен

Екскурзия до Копривщица

-

На 24 октомври учениците от 5, 6 и 7 клас посетиха Копривщица, сгушена в прегръдките на Средна гора и скътала в пазвата си паметта на България.

Студеното и ветровито време не попречи на ентусиазма и настроението на екскурзиантите. Вятърът носеше шепота на юнаците, екота на героичните времена и разказваше за историята на вълшебния бъл-гарски град.

Първата спирка беше къщата - музей на Любен  и Петко Каравелови, която се намира в центъра на града. Следващата – родният дом на прочутия  български поет - Димчо Дебелянов, който пази и до днес магията, струяща от поезията му. В музея са представени животът и литературното творчество на поета. Възстановена е семейно-битовата обстановка, в която е живял.

 Учениците посетиха родната къща на Тодор Каблешков, която е изключителен паметник на българската възрожденска архитектура.Със захлас слу-шаха беседата за живота и делото на Тодор Каблешков - автор на кървавото писмо.

Впечатляваща беше и Лютовата къща, в която посетителите могат да видят постоянна изложба на оригинални плъстени килими –  нетъкани, изработени от вълна.

Макар и за малко учениците се докоснаха до една друга епоха, обогатиха знанията си и прекараха един чудесен есенен ден, изпълнен с много емоции и история.