СУ Отец Паисий
Средно училище в град Куклен

Паисиеви дни ноември 2017

-

               Честването на Патронния празник в нашето училище е традиция с повече от десетгодишна давност. Седмицата преди 1-ви декември всяка година е изпълнена с инициативи, посветени на Паисий, на неговата светла личност и значимост за българската история и национално самочувствие.

                И Паисиеви дни 2017 година бяха организирани по същия начин. Всички инициативи подчинихме на надслова „Паисий- нашият пример за родолюбие в действие”, за да подтикнем децата да изучат историята на родния Куклен, да открият мястото си в него и да осъзнаят връзката си с неговото бъдеще. Учениците от началния курс посетиха по класове градската библиотека и изслушаха беседа, изнесена от г- жа Батинкова за живота и делото на Паисий Хилендарски. Видяха и различни издания на „История славянобългарска”. Проведени бяха  състезания по Математика и Български език с 5- 7 клас, конкурси за рисунка, за табла по класовете. Авеста Чростани от 5 „в” клас подреди самостоятелна изложба. Всички класове изгледаха документален филм за живота на Паисий, впечатлени бяха от неговата самоотверженост и всеотдайност. Учениците от 5, 6 и 7 клас се състезаваха във викторина „Куклен- по стъпките на миналото”, разказвайки историята на града.

                Учeническият съвет организира и проведе анкета с всички ученици, които имаха възможност да предложат как училището и Куклен да станат по-добро място за живеене. Обобщените резултати оформиха в послание, което връчиха официално на Общинския съвет на последната редовна сесия. Така децата успяха да изявят гражданската си позиция, почувстваха се значими и отговорни за бъдещето на родния си град.

                Последната заключителна инициатива „Празнична забавнотека” даде  възможност на учениците да се повеселят като на празник и да разпуснат от емоциите, натрупани в предходните дни. Поканени бяха професионални диджеи, за да бъде истинска дискотека. Първата част на инициативата беше официална. Наградени бяха победителите в конкурсите, прозвучаха химнът  на училището и песента „Пътнико свиден”. Вокалната група изпълни и автентична народна песен, която децата бяха издирили и разучили от възрастни кукленци.

                Дискотеката започна след това и продължи с изпълнението на любими песни и хора, които накараха всички да се почувстват добре на празника.