СУ Отец Паисий
Средно училище в град Куклен

ВЕЛИКДЕН Е

-

ВЕЛИКДЕН Е!

На 19.04.2020г. е най-значимият християнски празник.

Великден (Възкресение Христово) е денят, в който християните честват Възкресението на Сина Божи Иисус Христос.

В християнската религия на Възкресение Христово (Великден) се чества възкръсването на Иисус Христос. То е на третия ден, след като Христос е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносици, посетили гроба. След това Иисус Христос се явява на Мария Магдалена, а после и на апостолите.

Подготовката за честването му започва в седмицата преди Великден, наричана Страстна седмица. Празнува се 6 дни. Вечерта преди полунощ в събота се отслужва тържествено богослужение.

Тази година всички празнуваме сами в домовете си, но заедно, благодарение на дигиталните технологии. Заедно сме в „облака“ и всеки представя своето майсторство. В часовете по изобразително изкуство и технологии и предприемачество имахме за задача да изработим Великденска украса, да боядисаме и украсим яйце.

А кой ще е бореца? … Най-здравото яйце! Най-красивото? ………

Борец е всеки един от нас, защото се справяме в нестандартната обстановка на дистанционно обучение! 

Представяме някои от нашите творения. 2а клас, 2б клас, 4а клас, 3б и 6 клас

В онлайн часовете по технологии и предприемачество шстокласниците развихряха своето въображение. Своите творби събраха в следната презентация.

Тематична изложба „Възкресение Христово“

Децата от начален етап, членове на клуб „Добро сърце“, близо два месеца  работиха ежеседмично върху темата „Възкресие Христово“. По този начин се стимулираха творческите им заложби, затвърдиха се знанията за пътя на Христос от радостното приветствие „Осанна!“ до „Разпни Го!“. Учениците слушаха библейското повествование, творби на наши класици по темата и преданието за първото боядисано яйце, поднесено от св. Мария Магдалина на император Тиберий в Рим. Те имаха възможност да разгледат снимки на шедьоври  - икони и платна,  от световноизвестни художници, оставили ярка диря в съкровищницата на християнското изкуство и православната духовност. Предварителната теоретична подготовка разшири познанията им за светлото Възкресение Христово и ги вдъхнови да подготвят сами своите творби. Изложбеният кът се намира в храм „Св. Атанасий Велики“ в гр. Куклен, като подредбата е в хронологичен ред на събитията – от тържественото влизане на Христос в Йерусалим и посрещането Му с палмови клонки, Страстната седмица  - дните на Неговото залавяне, несправедлив съд, пътя до Голгота и Възкресението Му. По-малките деца от първи и втори клас представиха рисунки с писани яйца.  

Изложбата има за цел също да утвърди у децата любовта към Православната църква и вяра, а не на последно място да бъде и поощрен интересът им към съхраняване на българските традиции при отбелязването на празника.

 Деана Атанасова, 

ръководител на клуб „Добро сърце“